Read Books of Theije Twijnstra (Dutch)

Soulvision's avatar image
Soulvision's Goal

activity icon 1735 pts

1660 followers

Reading "Een gelukkig mens en andere geheimen" (A happy person and other secrets) by Theije Twijnstra. http://voltare.nl/?page_id=118 

I find his stories so striking, recognizable, deep and well-written. They really hit me. After reading some reviews i immediately ordered the book :) 

Here's a story from the book that inspired me to read more of this writer.

  (in Dutch);

"Eenling"

"Iedereen is een eenling, zei de wijze man, maar bijna niemand weet het."

Frederike keek hem ernstig aan. "Waarom niet?"  Omdat de meeste mensen bang zijn voor zichzelf. Ze willen liever samen eenzaam zijn".

"Ben ik ook een eenling?" vroeg Frederike.  "Ja, jij ook", zei de wijze man.  "Zal ik later ook een eenling zijn?" vroeg Frederike.  "Dat hangt van jou af.

Bedenk wel dat het heel moeilijk is om een eenling te zijn.  Ieder mens wil je beïnvloeden. Ieder wil zich met jou bemoeien,  zodat je net zo wordt als zij.  Want als je een eenling wilt zijn, dan blijf je altijd een ander voor de ander  en dezelfde voor jezelf.  Dan blijf je vrij. Zorg dat je vrij blijft!"

"Hoe moet ik dat doen? vroeg Frederike zacht, ik ben vaak heel bang voor mensen, vooral op school. Ze schelden me uit omdat ik zo goed kan leren."

"Dat maakt niet uit, het gaat erom dat je niet bang bent voor jezelf.  Eenlingen reageren altijd op zichzelf en nooit op de ander.  Dus als de ander je uitscheldt, dan scheld je niet terug.  Je vraagt je alleen af: waarom doet dat nou zo zeer in mij? Is dat mijn trots, is dat mijn onzekerheid, is dat mijn angst? En waarom wil ik nou zo graag terug schelden?  Komt dat door de ander of komt dat omdat ik zo van schelden houd? Omdat ik nog zoveel gescheld in mij heb zitten?

Vraag altijd aan jezelf en nooit aan de ander  want anders komt er een ander in je wonen  en weet je niet meer wie je bent."

De wijze man pakte een beukennootje van de grond en zei: "Ieder mens is als dit zaadje. De ander is alleen het water  of het zonlicht, maar nooit het zaadje zelf.  Dat zaadje zit in jou.

Verbind je altijd met jouw eigen oorzaak en niet met de motieven van de ander.  Zo maak je je vrij van de motieven van de ander. De ander raakt je alleen maar aan, zoals ook de regen of de zon alleen het zaadje aanraakt,  maar niet weet of er een beukenboom of een dennenboom uitgroeit."

"Of een roos.....," zei Frederike.  "Precies, of een roos.  Niemand weet wat jij in je hebt. Dat moet jezelf ontdekken.

De ander kan je niet raken als jij het niet in je hebt.  Dus iedere keer als je door de ander wordt geraakt,  of dit nu met vloeken gebeurt of een compliment,  met slaan of met een streling,  iedere keer kun je iets over jezelf te weten komen. Dat is het mooie van de ander.  Dat is het mooie als je een eenling bent. Een eenling doet dankzij de ander steeds nieuwe ontdekkingen over zichzelf.  Eigenlijk kan de ander je dus heel weinig aandoen.  Wees dan ook niet bang dat je de ander zou kunnen kwetsen want dat is niet mogelijk.

Je kunt de ander alleen aanraken  op de plek waar hij al gekwetst was.  Maar dat is dan niet jouw 'schuld', dat is een deel van hem.  En het is ook aan hem of hij deze kwetsing vergroot of juist beter wil leren begrijpen.

Bemoei je niet met de ander maar laat hem vrij.  Voel je niet gehinderd om alles te zeggen wat je wilt zeggen, zo blijf je in evenwicht.

Zo blijf je vrij van elkaar en geef je je eigen macht niet weg."

Uit: "Een gelukkig mens en andere geheimen"  van Theije Twijnstra.

http://voltare.nl/?page_id=118 

 

More publiations of Theije Twijnstra;

1974: Jij en ik, verhalen. (Walburg Pers, Gelderse Literaire Reeks) 1977: Een hoofd van steen, hoorspel (vara) (Beluister een fragment uit dit hoorspel) Zie ook… 1986: Een experiment, verslag van een 3-jarige theateropleiding (Theater Rozijn) 1997: De belofte van uw leven, zingeving (Kosmos uitgevers) 2002: Een gelukkig mens en andere geheimen, zingeving (Sigma) 2003: artikelen en columns, (diverse bladen) 2004: Blijmoed, zingeving (Voltare) 2004: Het was een mooie dag, gedichten (Voltare) 2008: Diep in u, methodiek (Voltare) 2008: Maar eerst zullen we kinderen zijn, verhalen (Voltare) 2009: Het Plan, zingeving, heruitgave van De belofte van uw leven (Voltare) 2010: Een gelukkig mens en andere geheimen, heruitgave (Voltare)

http://voltare.nl/?cat=3


Places Sort by:

Would you, or someone you know, like to advertise your business here?
If so, click here to find out more.